Bútoraink alapanyaga: a bükkfa

Az Elegante Mobili bútorüzletben bükkfából készült bútorokat értékesítünk. A bükk főként Közép-Európában megtalálható fafaj, ami kiváló minőségű alapanyagot szolgáltat bútorainkhoz. A bükkfa keménysége ellenére könnyen megmunkálható, ugyanakkor tartós, ezért keresik a valódi tömörfából készült bútorokat kedvelő vásárlóink.

A bükkfa megmunkálása

Egyaránt jól fűrészelhető, esztergálható és maratható fa a bükk. A belső fahibák már a megmunkálás során könnyedén kiküszöbölhetők, ezért is remek alapanyag a bútorainkhoz, készüljön bükkből akár GRAND franciaágy, CAPRI könyvespolc vagy egy gyönyörű LEON gardróbszekrény.

 

 

A bükkfát megmunkálás előtt gőzölik. Fűrészáru esetében 90-95, rönknél 70 fokos hőmérsékleten kezelik, ennek köszönhetően nyeri el jellegzetes húsvörös színét. A gőzölt bükkfát könnyebb megmunkálni és tömörfa állapotában is jobban hajlítható.

Pác, lakk, olaj

Korábban főként diópácot használtak a bükk pácolásához, manapság elterjedtek a piros vagy akár zöld pácok is. A bükk remekül színezhető alapanyag. A természetesség miatt azonban sokan továbbra is a natúr olajokat és egyszerű lakkokat kedvelik. Ezek segítségével tudjuk megőrizni a bükk saját színét és jellegzetesen visszafogott rajzolatát.

Óvjuk egészségét

A bükkfában gyakorlatilag nincsenek gesztesítőanyagok – savak, cserzőanyagok -, ezért jóval egészségesebb, mint például az akác. Ezért is kiváló választás bútorokhoz, nemcsak szívóssága és rugalmassága miatt, de ezért is készítenek belőle előszeretettel edényeket és evőeszközöket is.

  FEL